ENOC 2017

9th European Nonlinear Dynamics Conference

Mi az az ENOC?

2017-ben Budapesten került sor ENOC-ra, ami egy három évenként megtartott konferencia, ahol a nemlineéris mozgásokkal foglalkozó kutatók összegyűlnek, hogy megosszák egymással a legfrissebb eredményeiket. Eredetileg kifelyezetten a rezgések témakörében voltak az előadások (onnan ered a rövidítés is, mivel az ‘O’ ‘Oscillations’ rövidítése). Immár egészen sok témában voltak mini-szimpóziumok, nemlineáris anyagoktól kezdve közlekedés és jármű dinamikáig.

Hogy kerültem én oda?

Már közel egy éve foglelkozunk folyadék áramlás modellezésével porózus kőzetekben egy egyetemi projekt kapcsán. Ebben a témában készíti Phd. Dolgozatát Bak Bendegúz, aki előadott az ENOC-on a ‘Reduced-Order Modelling’ szekcióban mini-szimpóziumon. Ebbe az előadásba került bele a mi munkánknak is egy része, amit Kalmár-Nagy Tamás vezetésével végeztünk Vizi Mátével.

Annak érdekében, hogy ne kelljen a többszáz eurós regisztrációd díjat kifizetni, jelentkezhettünk önkéntesnek a konferenciára. Így egy kis segítségért cserébe részt vehettünk ezen a különleges eseményen.

Élményeim

Így utólag nagyon örülök, hogy tészt vehettem ezen a rendezvényem, mert nagyon sok hasznos tapasztalattal gazdagottam. Nem feltétlenül az előadásokon, mert  sok prezentációnak csak az alapjait értettem, hiszen mindenki a saját kutatási témáinak az újdonságaival érkezett. Bendegúz előadását is csak azért étrettem, mert benne vagyok a témában, de úgy gondolom, hogy az ENOC sokkal több ennél.

A nagy – keynote – előadások viszont egészen érthetőek és érdekesek voltak. Hatalmas élmény volt a kor legnagyobb kutatóit hallgatni hasonló érdeklődéső emberek tömegében, az AUD MAX-ban. 

Nagyon tetszett, hogy a szervezők nagy figyelmet fordítottak arra, hogy a konferenciára érkező külföldi vendégek megismerjék Budapest szépségeit. A városnéző túra melett (ami opcionális volt) a záróvacsorára mindenkit hajóval vittek a Gellért tértől az Óbudai-szigetig, ami még nekem is egy élmény volt.

A konferencia cikkünk

Ha érdekel, hogy melyikelőadásban működtem közre, itt letöltheted a témában írt konferencia-cikket.